Documentaire Doof & migratie

Ben je doof en migrant?

Ben je doof en migrant? Dan kom je tijdens je migratie verschillende uitdagingen tegen. Van het leren van nieuwe talen en culturen tot het doorlopen van verschillende administratieve procedures of het zoeken van een gepaste school voor je kinderen. Doof Vlaanderen wil met deze website een tool bieden voor deze groep dove migranten en nuttige informatie omtrent immigratie op een toegankelijke manier aanbieden. Ook geven we info over waar je dove personen kan ontmoeten zodat je de Vlaamse dovengemeenschap zelf kan ontdekken. In bovenstaande documentaire laten we dove migranten en enkele deskundigen aan het woord.

Nieuws

Een nieuw project bij Doof Vlaanderen

Doof Vlaanderen krijgt veel vragen van diensten in verband met dove migranten. In België is er een schrijnend gebrek aan gepaste diensten en een aanbod op maat van anderstalige doven en slechthorenden. Er is een grote nood aan expertise met betrekking tot doof-zijn binnen diensten en organisaties die met dove en slechthorende mensen van buitenlandse origine in contact komen. Het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil) lanceerde in oktober 2020 een oproep voor een project over dove asielzoekers; Doof Vlaanderen diende een projectvoorstel in en kreeg in januari 2021 een positief besluit. In januari ging het project “Toegankelijkheid van het opvangnetwerk: bruggen bouwen tussen hulpverleners en dove/slechthorende asielzoekers” van start. Het project duurt een jaar. Het project zal op nationaal niveau gerealiseerd worden. Naast Fedasil zijn de projectpartners onder meer de Fédération Francophone des Sourds de Belgique (FFSB).

Doel: Het algemene doel van dit project is het optimaliseren van de toegankelijkheid van de huidige opvangstructuur en -diensten voor dove en slechthorende begunstigden. Om dit te verwezenlijken zullen de projectsubsidies aangewend worden voor de volgende activiteiten:

  1. Een beperkt onderzoeksluik dat de ervaringen en drempels van de doelgroep verkent, alsook meer demografische gegevens tracht te verzamelen over deze kleine, maar diverse populatie.
  2. Het opstellen van een handleiding en draaiboek voor Fedasil en partnerorganisaties, steunend op de resultaten van het onderzoeksluik. Deze handleiding zal zich focussen op de identificatie van de problematiek, alsook het correct voorzien van aangepaste hulpverlening op basis van de geïdentificeerde noden.
  3. Het exploreren van institutionele linken die geactiveerd kunnen worden ter bevordering van het opvangnetwerk voor dove en slechthorende migranten.
  4. Het organiseren van vormingssessies – in de vorm van lezingen, seminaries en workshops – bij Fedasil en partnerorganisaties, om binnen het generieke aanbod dienstverlening toch gespecialiseerde ondersteuning te kunnen voorzien.

De contactpersoon voor het project is Tiina Van Hoorebeke.

Email: tiina.vanhoorebeke@doof.vlaanderen

 

Met de steun van

Project Doof & Migratie 2019-2020

Het project Doof & Migratie 2019-2020 loopt ten einde.

Hiernaast kan je documentaire bekijken.

Veel kijkplezier

 

 

 

 

 

 

Cursus VGT voor dove migranten

Binnen het kader van het project rond dove migranten zijn wij momenteel een cursus aan het ontwikkelen voor dove migranten.  Ben jij een dove migrant en wil je graag Vlaamse Gebarentaal leren? Wil je meer te weten komen over de Belgische samenleving en haar cultuur? Dan is dit dé cursus voor jou! De cursus loopt van februari tot juni en er worden 15 bijeenkomsten georganiseerd. De eerste kennismaking met de cursisten staat gepland op 15 februari 2020 van 10 tot 15 uur.  In de video vind je meer gedetailleerde informatie over de cursus terug.
Interesse? Schrijf je snel in voor deze cursus!

Om aan de cursus mee te doen, dien je ten eerste meerderjarig te zijn en daarnaast officieel ingeschreven te zijn in jouw gemeente.

Zit je nog met vragen? Contacteer gerust onze projectmedewerker:
Tiina Van Hoorebeke 
tiina.vanhoorebeke@doof.vlaanderen 
skype: tiina.vanhoorebeke.

Workshops "Dove migranten" voor dovenclubs, diensten & organisaties

Binnen het kader van het project rond dove migranten, willen wij de informatie uit het project “Doof & Migratie” omzetten naar een toegankelijke workshop voor de Vlaamse dovenclubs én voor diensten die in aanraking komen met dove migranten. In de video vinden jullie meer uitleg over het hoe en wat. De dovenclubs zullen door ons worden gecontacteerd en binnenkort verspreiden we meer informatie over waar en wanneer de workshops zullen doorgaan. Voor de diensten zullen wij  beginnen met testworkshops in te richten voor een 4-tal organisaties. Denk jij dat zo’n testworkshop interessant kan zijn voor jouw organisatie? Contacteer ons dan gerust via kathleen.vercruysse@doof.vlaanderen.

Contact workshop voor dovenclubs & diensten
Kathleen Vercruysse
Medewerker cel Belangenbehartiging en Ledenbeweging 
kathleen.vercryusse@doof.vlaanderen 
Skype: kathleenv

Er is een nieuw cursusaanbod voor dove migranten!

Kom en ervaar onze prachtige gebarentaalomgeving. Hier leer je de Vlaamse Gebarentaal en leer je hoe de Belgische samenleving werkt.

Wil je graag:

• Vlaamse Gebarentaal leren;

• meer leren over de Belgische cultuur;

• leren over de Belgische samenleving? 

Dan is dit de cursus voor jou! Schrijf je snel in via deze link

Oproep: participanten interviews voor masterproef rond de ervaringen van dove vrouwen die verhuizen voor de liefde

Vorig jaar liep Ine Martens vijf maanden stage rond het project Doof & Migratie in het kader van haar masteropleiding gender en diversiteit. Dit jaar schrijft ze haar masterproef over de ervaringen van dove vrouwen die naar België verhuizen voor de liefde. Hiervoor is ze op zoek naar participanten om interviews af te nemen. Ben jij een dove vrouw die naar België is verhuisd voor de liefde en wil je graag meewerken of wil je meer informatie? Dan kan je Ine contacteren via mail op ine.martens@ugent.be of via webcam/WhatsApp op 0479/686557.

Affiche kan je hier vinden

Lancering documentaire en website

​Doof Vlaanderen lanceert Doof & Migrant: een documentaire en een website voor en over dove vluchtelingen en migranten 

In oktober 2017 startte Doof Vlaanderen met een nieuw project over dove migranten en vluchtelingen: het gaat hier zowel over mensen die hun land ontvluchten voor oorlog als over dove mensen die bv. in het kader van hun werk verhuizen naar België... Het project wordt gefinancierd door de minister van Cultuur. 

Ondertussen hebben we hard gewerkt aan de resultaten van het project. Zijn jullie benieuwd? 

Op dinsdag 23 oktober organiseert Doof Vlaanderen in het Huis van het Nederlands in Brussel een evenement waar de documentaire en de website Doof & Migratie gelanceerd worden. Iedereen is welkom: medewerkers van diensten, organisaties, dove migranten, leden van de dovengemeenschap…  

Hierbij vind je de flyer met het programma. Schrijf je snel in voor 17 oktober 2018!  

Inschrijven: klik hier.