Documentaire Doof & migratie

Ben je doof en migrant?

Ben je doof en migrant? Dan kom je tijdens je migratie verschillende uitdagingen tegen. Van het leren van nieuwe talen en culturen tot het doorlopen van verschillende administratieve procedures of het zoeken van een gepaste school voor je kinderen. Doof Vlaanderen wil met deze website een tool bieden voor deze groep dove migranten en nuttige informatie omtrent immigratie op een toegankelijke manier aanbieden. Ook geven we info over waar je dove personen kan ontmoeten zodat je de Vlaamse dovengemeenschap zelf kan ontdekken. In bovenstaande documentaire laten we dove migranten en enkele deskundigen aan het woord.

Nieuws

Crescendo CVO Mechelen heeft een nieuwe cursus voor dove nieuwkomers!

Nieuws van Crescendo CVO Mechelen:

Woon je nog niet lang in Vlaanderen? Wil je Vlaamse gebarentaal leren?
Wil je ook weten hoe de dingen hier werken – van een tolk aanvragen tot goedkoop de bus nemen?
Wil je andere doven leren kennen, niet alleen nieuwkomers maar ook Vlamingen uit jouw buurt?

Dan is deze cursus iets voor jou. De leraar is een dove.
De les start op 15 september 2021 en duurt tot 15 juni 2022.
De les op school gaat door in Vaartdijk Mechelen, vlakbij het station. De les duurt van 18.15 tot 20.30 u.
Je zal ook online taken krijgen en soms is er een extra uitstap of komt er een spreker. Die info en planning krijg je later van je leraar.

Wil je starten in de cursus VGT voor dove nieuwkomers op 15 september? Je kan je online inschrijven:
https://inschrijven.crescendo-cvo.be/nl/modules/VGN

Je kan ook een afspraak maken op het nummer 015 41 30 45. De school is weer open vanaf 19 augustus.

Vanaf 31 januari tot 13 juni 2022 kan je ook Nederlands leren lezen en schrijven.
De lessen zijn op maandag van 18.15 tot 20.30 u., ook in de campus bij het station van Mechelen.
De leraars zijn tolken VGT – Nederlands.
In de les Nederlands voor dove nieuwkomers leer je hoe je formulieren invult, de info van de crèche of de school van je kinderen goed begrijpt, een afspraak maakt of afzegt, …
Zo leer je beter te communiceren in het Nederlands, ook met Vlamingen die geen gebarentaal kennen.
Je kan inschrijven voor deze cursus als je voldoende VGT kent, in december.

Ebisu informeert

Wat is EBISU?

EBISU vzw is een Brusselse meertalige* vereniging van, voor en door doven en gebarentaligen gevestigd in Evere. De vereniging heeft tot doel de verbetering van het materieel, cultureel en sociaal welzijn van doven en slechthorenden, het bieden van de woning, de gespecificeerde begeleidingsdiensten, de organisatie van vergaderingen en educatieve, recreatieve, sociale en sportieve activiteiten.

EBISU vzw heeft verschillende afdelingen: Pas a Pas, Activ, Roodebeek en Ganesh. We werken bij Ganesh (Dienst ThuisBegeleiding voor Doven en Slechthorenden. Vergunde ZorgAanbieder van het VAPH). Het is enkel voor doven en slechthorenden met of zonder meervoudige handicaps (Doven +). Ze zijn ouder dan 18 jaar die in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen en erkend zijn door het VAPH. Men kan bij ons terecht via Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH)  of PersoonsVolgende Financiering (PVF)

De begeleiders van Ganesh zijn allemaal doof en we spreken VGT en Nederlands en wij kunnen ook Langue des signes de Belgique francophone (LSFB).

Welke diensten biedt u aan dove personen?

We kunnen dove, slechthorende en dove + mensen in elke situatie helpen. Bijvoorbeeld; administratie, huishouden, werksituatie, vertalen van de teksten in gebarentaal, opvoedingsondersteuning, enz. 

Openingsuren van het kantoor en andere belangrijke contactgegevens:

Openingsuren: 

Maandag – Vrijdag

9u00 tot 17u00

Contact:

Email: ganesh@ebisu.brussels

Whatsapp/Facetime: 0456.194.878

Facebook: Ganesh asbl ebisu vzw

Website:

http://www.ebisu.brussels/?page_id=1358&lang=nl

 

* NL, FR, ENG, D, IT, ES, AR, LSFB, VGT, IS, LIS, RSL, USL, LSE

Een nieuw project bij Doof Vlaanderen

Doof Vlaanderen krijgt veel vragen van diensten in verband met dove migranten. In België is er een schrijnend gebrek aan gepaste diensten en een aanbod op maat van anderstalige doven en slechthorenden. Er is een grote nood aan expertise met betrekking tot doof-zijn binnen diensten en organisaties die met dove en slechthorende mensen van buitenlandse origine in contact komen. Het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil) lanceerde in oktober 2020 een oproep voor een project over dove asielzoekers; Doof Vlaanderen diende een projectvoorstel in en kreeg in januari 2021 een positief besluit. In januari ging het project “Toegankelijkheid van het opvangnetwerk: bruggen bouwen tussen hulpverleners en dove/slechthorende asielzoekers” van start. Het project duurt een jaar. Het project zal op nationaal niveau gerealiseerd worden. Naast Fedasil zijn de projectpartners onder meer de Fédération Francophone des Sourds de Belgique (FFSB).

Doel: Het algemene doel van dit project is het optimaliseren van de toegankelijkheid van de huidige opvangstructuur en -diensten voor dove en slechthorende begunstigden. Om dit te verwezenlijken zullen de projectsubsidies aangewend worden voor de volgende activiteiten:

  1. Een beperkt onderzoeksluik dat de ervaringen en drempels van de doelgroep verkent, alsook meer demografische gegevens tracht te verzamelen over deze kleine, maar diverse populatie.
  2. Het opstellen van een handleiding en draaiboek voor Fedasil en partnerorganisaties, steunend op de resultaten van het onderzoeksluik. Deze handleiding zal zich focussen op de identificatie van de problematiek, alsook het correct voorzien van aangepaste hulpverlening op basis van de geïdentificeerde noden.
  3. Het exploreren van institutionele linken die geactiveerd kunnen worden ter bevordering van het opvangnetwerk voor dove en slechthorende migranten.
  4. Het organiseren van vormingssessies – in de vorm van lezingen, seminaries en workshops – bij Fedasil en partnerorganisaties, om binnen het generieke aanbod dienstverlening toch gespecialiseerde ondersteuning te kunnen voorzien.

De contactpersoon voor het project is Tiina Van Hoorebeke.

Email: tiina.vanhoorebeke@doof.vlaanderen

 

Met de steun van

Project Doof & Migratie 2019-2020

Het project Doof & Migratie 2019-2020 loopt ten einde.

Hiernaast kan je documentaire bekijken.

Veel kijkplezier

 

 

 

 

 

 

Cursus VGT voor dove migranten

Binnen het kader van het project rond dove migranten zijn wij momenteel een cursus aan het ontwikkelen voor dove migranten.  Ben jij een dove migrant en wil je graag Vlaamse Gebarentaal leren? Wil je meer te weten komen over de Belgische samenleving en haar cultuur? Dan is dit dé cursus voor jou! De cursus loopt van februari tot juni en er worden 15 bijeenkomsten georganiseerd. De eerste kennismaking met de cursisten staat gepland op 15 februari 2020 van 10 tot 15 uur.  In de video vind je meer gedetailleerde informatie over de cursus terug.
Interesse? Schrijf je snel in voor deze cursus!

Om aan de cursus mee te doen, dien je ten eerste meerderjarig te zijn en daarnaast officieel ingeschreven te zijn in jouw gemeente.

Zit je nog met vragen? Contacteer gerust onze projectmedewerker:
Tiina Van Hoorebeke 
tiina.vanhoorebeke@doof.vlaanderen 
skype: tiina.vanhoorebeke.

Workshops "Dove migranten" voor dovenclubs, diensten & organisaties

Binnen het kader van het project rond dove migranten, willen wij de informatie uit het project “Doof & Migratie” omzetten naar een toegankelijke workshop voor de Vlaamse dovenclubs én voor diensten die in aanraking komen met dove migranten. In de video vinden jullie meer uitleg over het hoe en wat. De dovenclubs zullen door ons worden gecontacteerd en binnenkort verspreiden we meer informatie over waar en wanneer de workshops zullen doorgaan. Voor de diensten zullen wij  beginnen met testworkshops in te richten voor een 4-tal organisaties. Denk jij dat zo’n testworkshop interessant kan zijn voor jouw organisatie? Contacteer ons dan gerust via kathleen.vercruysse@doof.vlaanderen.

Contact workshop voor dovenclubs & diensten
Kathleen Vercruysse
Medewerker cel Belangenbehartiging en Ledenbeweging 
kathleen.vercryusse@doof.vlaanderen 
Skype: kathleenv

Er is een nieuw cursusaanbod voor dove migranten!

Kom en ervaar onze prachtige gebarentaalomgeving. Hier leer je de Vlaamse Gebarentaal en leer je hoe de Belgische samenleving werkt.

Wil je graag:

• Vlaamse Gebarentaal leren;

• meer leren over de Belgische cultuur;

• leren over de Belgische samenleving? 

Dan is dit de cursus voor jou! Schrijf je snel in via deze link

Oproep: participanten interviews voor masterproef rond de ervaringen van dove vrouwen die verhuizen voor de liefde

Vorig jaar liep Ine Martens vijf maanden stage rond het project Doof & Migratie in het kader van haar masteropleiding gender en diversiteit. Dit jaar schrijft ze haar masterproef over de ervaringen van dove vrouwen die naar België verhuizen voor de liefde. Hiervoor is ze op zoek naar participanten om interviews af te nemen. Ben jij een dove vrouw die naar België is verhuisd voor de liefde en wil je graag meewerken of wil je meer informatie? Dan kan je Ine contacteren via mail op ine.martens@ugent.be of via webcam/WhatsApp op 0479/686557.

Affiche kan je hier vinden

Lancering documentaire en website

​Doof Vlaanderen lanceert Doof & Migrant: een documentaire en een website voor en over dove vluchtelingen en migranten 

In oktober 2017 startte Doof Vlaanderen met een nieuw project over dove migranten en vluchtelingen: het gaat hier zowel over mensen die hun land ontvluchten voor oorlog als over dove mensen die bv. in het kader van hun werk verhuizen naar België... Het project wordt gefinancierd door de minister van Cultuur. 

Ondertussen hebben we hard gewerkt aan de resultaten van het project. Zijn jullie benieuwd? 

Op dinsdag 23 oktober organiseert Doof Vlaanderen in het Huis van het Nederlands in Brussel een evenement waar de documentaire en de website Doof & Migratie gelanceerd worden. Iedereen is welkom: medewerkers van diensten, organisaties, dove migranten, leden van de dovengemeenschap…  

Hierbij vind je de flyer met het programma. Schrijf je snel in voor 17 oktober 2018!  

Inschrijven: klik hier.