Vlaamse Gebarentaal (VGT)

De cursussen VGT zijn van begin- en eindniveau gelijkaardig. De manier waarop lesgegeven wordt verschilt wel van plaats tot plaats. Indien er een dove leerkracht is, wordt er lesgegeven via lichaamstaal, gebaren, afbeeldingen en geschreven Nederlands. Indien er een horende leerkracht is, wordt er op sommige lesplaatsen ook gesproken Nederlands gebruikt. Er bestaan momenteel geen cursussen VGT die zich specifiek tot de groep dove migranten richten. Om je VGT wat bij te schaven ben je natuurlijk ook altijd welkom in de Vlaamse Dovengemeenschap!
 

Doof Vlaanderen

De organisatie die de belangen van Dove personen in Vlaanderen verdedigt, organiseert elk jaar zelf cursussen VGT  aan. In deze cursussen komen basisgrammatica, basislexicon en Dovencultuur aan bod. Er zijn cursussen op niveau 1 in Aalst, Aalter, Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven en Roeselare. Voor niveau 2 kan je terecht in Aalst, Antwerpen, Gent, Hasselt, Leuven en Turnhout.

CVO

Een cursus Vlaamse Gebarentaal kan je ook volgen in het volwassenen onderwijs. De cursussen worden op verschillende plaatsen georganiseerd en hebben ongeveer hetzelfde programma.

Meer informatie vind je hier:

Nederlands

Er zijn verschillende organisaties die cursussen Nederlands aanbieden in Vlaanderen. Het aanbod van de cursussen is afhankelijk van je huidige niveau Nederlands en je leeftijd. De meeste cursussen Nederlands zijn gericht op horende anderstaligen. Enkel CVO Mechelen organiseert een cursus op maat van dove migranten. Alle cursussen kunnen wel toegankelijk gemaakt worden door middel van een tolk Vlaamse Gebarentaal.

- 18

Voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar is er in Vlaanderen de leerplicht. Anderstalige nieuwkomers hebben recht om hun integratie in de klas te verbeteren door ondersteuning bij het leren van Nederlands op school. Dit soort onderwijs staat bekend als onthaalonderwijs (OKAN).

Meer informatie

+ 18 en analfabeet

Nieuwkomers die nog geen Latijns schrift kennen of leerproblemen hebben kunnen terecht in het centrum van basiseducatie. De lessen zijn in een kleine groep en op een aangepast tempo. Het doel van de cursus is om dagelijkse gesprekken te kunnen voeren.

Een lesplaats bij jou in de buurt vind je hier.

+ 16

Het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) biedt cursussen Nederlands aan op verschillende niveaus. Je kan er zowel terecht als je nog geen enkele basis in het Nederlands hebt als wanneer je je Nederlands wil verbeteren.

Een lesplaats bij jou in de buurt vind je hier.

+ 16 en doof

In Mechelen wordt een cursus Nederlands aangeboden specifiek voor anderstalige doven en slechthorenden. De lessen worden gegeven door een tolk Vlaamse Gebarentaal en enkele (dove) vrijwilligers. Vlaamse Gebarentaal en Nederlands worden gebruikt om les te geven. Kennis van beide talen is in het begin van de cursus niet vereist, beiden worden al doende aangeleerd. Tijdens de lessen wordt ook Maatschappelijke Oriëntatie gegeven.

+ 18 met een diploma

Indien je minimum een diploma secundair onderwijs hebt en reeds ervaring hebt met het studeren van een Westerse taal, kan je lessen volgen in het Universitair Talencentrum (UCT). Hier worden lessen op een hoog tempo gegeven en zal je ook een deel zelfstudie moeten doen.

Lesplaatsen zijn enkel in Antwerpen, Gent, Brussel en Leuven.

Zelfstandig oefenen

Kan je niet wachten tot de lessen beginnen? Dan kan je online al aan de slag gaan! Hieronder vind je enkele nuttige links om Nederlands te leren en te oefenen.